Η σημερινή μέρα αποτελεί μια ακόμα καλή ευκαιρία να αναφερθούμε σε ένα παγκόσμιο ζήτημα, αυτό της απαλλαγής από το κάπνισμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου.Πρωταρχικός στόχος της ημέρας είναι να εκπαιδεύσει τις κοινότητες σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης τσιγάρου, τόσο για τους καπνιστές όσο και για εκείνους που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

Ως υπεύθυνα μέλη της κοινότητας του ατμίσματος, είναι σημαντικό να ευθυγραμμίζουμε τις προσπάθειές μας με αυτήν την παγκόσμια πρωτοβουλία και να συμβάλουμε στον γενικό στόχο της μείωσης της βλάβης που σχετίζεται με το κάπνισμα.

Άλλωστε, το άτμισμα έχει αναδειχθεί ως μια πολλά υποσχόμενη λύση ενάντια στο κάπνισμα, φέρνοντας μια πρώτη επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη διακοπή του καπνίσματος και τη δημόσια υγεία.

Οι κίνδυνοι που επιμένουμε να αγνοούμε

Το κάπνισμα παραμένει μια από τις πιο επικίνδυνες συνήθειες, με πολλά και γνωστά προβλήματα για την υγεία του καπνιστή. Ας ξεκινήσουμε αναφέροντας τον πιο «απλό» κίνδυνο, που δεν είναι άλλος από την εισπνοή του καπνού, μιας τοξικής σύνθεσης χημικών ουσιών, όπως η νικοτίνη, το μονοξείδιο του άνθρακα, η πίσσα, η φορμαλδεΰδη και πολλές ακόμα επιβλαβείς ουσίες.

Αυτές οι ουσίες καταστρέφουν σταδιακά το αναπνευστικό σύστημα, οδηγώντας σε παθήσεις όπως χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα και αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Δυστυχώς, οι συνέπειες φαίνεται να επεκτείνονται και σε οξείες καταστάσεις όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και περιφερικές αγγειακές παθήσεις.

Οι ίδιοι οι καπνιστές, όμως, δεν είναι οι μόνοι που διατρέχουν κινδύνους από την πράξη τους. Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί μια σοβαρή ανησυχία. Οι μη καπνιστές που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, αντιμετωπίζουν παρόμοιους κινδύνους για την υγεία τους, καθώς η εισπνοή των χημικών αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού, άσθματος και χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές.

Ας δούμε κάποια καταγεγραμμένα γεγονότα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ):
  • Η χρήση καπνού ευθύνεται για περισσότερους από 8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.
  • Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια από αυτούς τους θανάτους αποδίδονται στην άμεση χρήση καπνού.
  • Περίπου 1,2 εκατομμύρια από αυτούς τους θανάτους αποδίδονται στην έκθεση μη καπνιστών στο παθητικό κάπνισμα.

Με τόσο απελπιστικά «εντυπωσιακούς» αριθμούς, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούν και να προωθηθούν εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το βάρος της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που σχετίζεται με το κάπνισμα.

Μια πραγματική λύση στο πρόβλημα του καπνίσματος

Το άτμισμα αντιπροσωπεύει μια στρατηγική μείωσης όλων των συνεπειών του καπνίσματος, προσφέροντας έναν εναλλακτικό τρόπο ελεγχόμενης κατανάλωσης νικοτίνης, χωρίς την καύση και τα επιβλαβή υποπροϊόντα που σχετίζονται με τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μετατόπιση της εστίασης προς ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις, όπως αυτή του ατμίσματος, συμβάλλει σημαντικά στην απομάκρυνση από τις επιβλαβείς ουσίες του καπνού, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής του καταναλωτή.

Ποιες είναι όμως οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ του ατμίσματος και του καπνίσματος;

Σε αντίθεση με το κάπνισμα, το οποίο περιλαμβάνει ακριβώς αυτό, το «κάψιμο» δηλαδή και την εισπνοή του καπνού που προκύπτει, το άτμισμα λειτουργεί θερμαίνοντας ένα υγρό που συνήθως περιέχει νικοτίνη, αρωματικές ύλες και άλλα συστατικά. 

Η απουσία «καύσης» στο άτμισμα εξαλείφει την παραγωγή πίσσας, η οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Επιπλέον, το άτμισμα φαίνεται ότι δεν παράγει παθητικό κάπνισμα, καθώς το εκπνεόμενο αερόλυμα διαχέεται γρήγορα και δεν περιέχει τα ίδια επιβλαβή συστατικά με τον καπνό του τσιγάρου. 

Οι επιστήμονες λένε

Μελέτες έχουν δείξει ότι το άτμισμα αποτελεί ένα αποτελεσματικό βοήθημα διακοπής του καπνίσματος, κατέχοντας – μάλιστα – το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας διακοπής σε σύγκριση με τις παραδοσιακές θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης. 

Επειδή μας ενδιαφέρει να λάβει ο καθένας τη συνολική εικόνα όσον αφορά όλα όσα συνεπάγονται του ατμίσματος, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι, αν και αναγνωρίζεται η ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες πιθανές επιπτώσεις, τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι το άτμισμα είναι αρκετά απίθανο να προκαλέσει κάποια βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Μάλιστα, η  Public Health England έχει δηλώσει πάμπολλες φορές ότι το άτμισμα, είναι τουλάχιστον 95% λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα, ενθαρρύνοντας τους καπνιστές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να στραφούν στο άτμισμα για να βελτιώσουν την υγεία και τη φυσική κατάστασή τους.

Όσον αφορά τον εθισμό, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα προϊόντα ατμίσματος προσφέρουν διάφορες επιλογές νικοτίνης, επιτρέποντας στους χρήστες να μειώσουν σταδιακά την πρόσληψη.

Εξασφαλίζοντας υπεύθυνες πρακτικές ατμίσματος

Φυσικά, όπως σε κάθε κλάδο με προϊόντα που ενδέχεται να επιφέρουν εθισμό, έτσι και στον δικό μας χρειάζεται να διασφαλιστούν υπεύθυνες πρακτικές ατμίσματος, από όλες τις πλευρές.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει αρχικά να ισχύουν αυστηροί περιορισμοί ηλικίας, ώστε να αποτρέπεται η πρόσβαση και η μύηση των νέων. Τόσο οι πωλητές όσο και οι κατασκευαστές θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανονισμούς σχετικά με τις διαδικασίες επαλήθευσης ηλικίας κατά την πώληση προϊόντων ατμίσματος. Επιπλέον, θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται οι πρακτικές προώθησης, αποφεύγοντας τακτικές που στοχεύουν ή απευθύνονται σε ανηλίκους. 

Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους δύο περιορισμούς, μπορούμε να βοηθήσουμε στην πρόληψη του ατμίσματος ανηλίκων και να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία και την ευημερία των νέων.

Κάτι εξίσου σημαντικό, είναι η ασφάλεια και η ποιότητα των προϊόντων ατμίσματος, με την εφαρμογή αυστηρών κανονισμών για την παρασκευή, την επισήμανση και της διανομή προϊόντων ατμίσματος να παραμένει μείζονος σημασίας. Δίνοντας προτεραιότητα στον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων και στους κανονισμούς, μπορούμε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο άτμισμα ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση, καθώς μόνο τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι και οι ίδιοι.
Η προσπάθεια όμως δεν σταματάει στα κράτη και τις επιχειρήσεις, περιλαμβάνει και μια υπεύθυνη χρήση από το ίδιο το ατμιστικό κοινό. 

Από την εμπειρία μας, η κοινότητα ατμίσματος είναι μια ισχυρή κοινότητα που ενδιαφέρεται να συμβάλλει σε υπεύθυνες πρακτικές, ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σωστή χρήση, συντήρηση και αποθήκευση. Προωθώντας τις υπεύθυνες συνήθειες ατμίσματος και ενθαρρύνοντας την αυτορρύθμιση, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα υπεύθυνου και προσεκτικού ατμίσματος. 

Κάθε μέρα και καλύτερη

Επαναλαμβάνοντας την σημαντικότητα του μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, πιστεύουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να αυξάνεται καθημερινά η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του και να διερευνώνται μεθοδικά εναλλακτικές λύσεις που προάγουν την υγεία και την ευεξία των ανθρώπων.

Το άτμισμα προσφέρει μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά προϊόντα καπνού, μειώνοντας σημαντικά την έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες και τοξίνες. Ο ανοιχτός διάλογος μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των επαγγελματιών υγείας, των επιχειρήσεων και του κοινού, μπορεί να διευκολύνει την ανταλλαγή γνώσεων και να προωθήσει τη λήψη αποφάσεων βάσει στοιχείων.

Στο e-smokers, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας μας, είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε σε καθημερινή βάση στη συλλογική προσπάθεια για τη μείωση του παγκόσμιου φόρτου των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Και αυτό αποτελεί για όλους μας προσωπική δέσμευση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, έχουμε δημιουργήσει έναν εκπτωτικό κωδικό για αγορές στο e-shop μας. Καταχωρήστε το κουπόνι «stopsmoking» και λάβετε 10% έκπτωση σε κάθε παραγγελία που θα γίνει μέχρι και τις 04/06/23.

*'Ηδη εκπτωτικά προϊόντα από την κατηγορία Flash sales εξαιρούνται από την προωθητική ενέργεια.

Product added to wishlist