Το Public Health England δημοσιεύει ανεξάρτητη έρευνα εμπειρογνωμόνων αναφορικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Το Public Health England δημοσιεύει ανεξάρτητη έρευνα εμπειρογνωμόνων αναφορικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Η νέα αυτή έρευνα του Public Health England (PHE) σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, που εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες, προσφέρει περεταίρω στοιχεία και πληροφορίες σε σχέση με αυτή του 2015.

Η έρευνα ασχολείται με την χρήση του Ηλεκτρονικού Τσιγάρου σε νεαρά άτομα και ενήλικες, την κοινωνική συμπεριφορά, την αποτελεσματικότητα στην διακοπή του καπνίσματος, ανανεωμένες πληροφορίες σχετικά με υγειονομικούς κινδύνους και τον ρόλο της νικοτίνης. Επίσης ερευνώνται και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας του PHE είναι τα ακόλουθα :

➢ Το άτμισμα παρουσιάζει πολύ μικρότερο κίνδυνο από το κάπνισμα και η υποκατάσταση του καπνίσματος με άτμισμα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία.

➢ Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, δυνητικά, συντελεί σε τουλάχιστον 20,000 περιπτώσεις διακοπής καπνίσματος ετησίως, πιθανόν και περισσότερες.

➢ Τον τελευταίο χρόνο, η χρήση του Η.Τ. έχει συνδεθεί με την βελτίωση των πετυχημένων διακοπών καπνίσματος σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και με τη ταχεία μείωση του ποσοστό του καπνίσματος.

➢ Εκατοντάδες χιλιάδες καπνιστές συνεχίζουν, λανθασμένα, να πιστεύουν ότι το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο είναι εξίσου επιβλαβές με το συμβατικό. Περίπου το 40% των καπνιστών δεν έχει κάνει καθόλου χρήση Η.Τ.

➢ Υπάρχει μεγάλη παρανόηση αναφορικά με την νικοτίνη (λιγότερο από το 10% του δείγματος της έρευνας κατανοεί ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος δεν προκαλούνται από αυτήν).
➢ Η χρήση του Ηλεκτρονικού Τσιγάρου τα τελευταία χρόνια στο Η.Β. αγγίζει τα 3 εκατομμύρια ατμιστές.

➢ Τα στοιχεία της έρευνας δεν επιβεβαιώνουν την άποψη ότι το Η.Τ. είναι ‘’προθάλαμος’’ του συμβατικού ανάμεσα στους νεότερους ηλικιακά χρήστες (Ο αριθμός των νεαρών καπνιστών στο Η.Β. συνεχίζει να μειώνεται, η καθημερινή χρήση σπανίζει και εντοπίζεται σχεδόν μόνο σε όσους υπήρξαν τακτικοί καπνιστές).

Η έρευνα του PHE έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την αναφορά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, Μηχανικής και Φαρμακευτικής των Η.Π.Α., η οποία συμπεραίνει ότι με βάση τα ως τώρα δεδομένα το Η.Τ. δείχνει να είναι λιγότερο επιβλαβές σε σχέση με το συμβατικό.

Ο δρ. John Newton, Διευθυντής στον τομέα Βελτίωσης της Υγείας στο PHE αναφέρει:

• Κάθε λεπτό που περνάει, ένας άνθρωπος διακομίζεται σε νοσοκομείο λόγω του καπνίσματος, το οποίο συμβάλλει σε περίπου 79,000 θανάτους τον χρόνο μόνο στην Αγγλία.

• Οι νεότερες έρευνες ενισχύουν τα ευρήματα με το Η.Τ. να είναι λιγότερο επιβλαβές σε σχέση με το κανονικό κατά τουλάχιστον 95% με αμελητέο κίνδυνο για τoν περίγυρο. Ωστόσο, τουλάχιστον οι μισοί καπνιστές είτε πιστεύουν λανθασμένα ότι το άτμισμα είναι εξίσου επικίνδυνο είτε απλά δεν γνωρίζουν.

• Θα ήταν τραγικό για εκατοντάδες χιλιάδες πρώην καπνιστές που διέκοψαν το κάπνισμα με την χρήση του Η.Τ. να απογοητευτούν λόγω εσφαλμένων εικασιών σχετικά με την υγεία τους.

Η δρ. Ann McNeill, συγγραφέας και Καθηγήτρια στον τομέα Εθισμού λόγω Καπνού στο King’s College του Λονδίνου λέει ότι:

• Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι οι καπνιστές συνεχίζουν να έχουν ελλείπει γνώση αναφορικά με το τι προκαλεί τις βλάβες λόγω καπνίσματος. Όταν κάποιος καπνίζει ένα συμβατικό τσιγάρο, εισπνέει ένα θανατηφόρο μείγμα από περίπου 7,000 ουσίες, εκ των οποίων 70 μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

• Ο περισσότερος κόσμος καπνίζει λόγω του εθισμού στην νικοτίνη, η οποία όμως, και σε αντίθεση με όσα πιστεύουν πολλοί, ευθύνεται ελάχιστα αν όχι καθόλου για τις βλαβερές συνέπειες. Είναι ο τοξικός καπνός αυτός που ευθύνεται για τις ασθένειες και τους θανάτους. Πλέον υπάρχει μία ποικιλία μεθόδων στο να πάρει κάποιος μία ποσότητα νικοτίνης χωρίς βλαβερές συνέπειες όπως οι νικοτινούχες τσίχλες, τα ρινικά αιωρήματα νικοτίνης, οι παστίλιες νικοτίνης και το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο.

Η δρ. Linda Bauld, συγγραφέας και καθηγήτρια σε θέματα Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Stirling και Επικεφαλής στις έρευνες συμπεριφοράς περί αντιμετώπισης του καρκίνου στο Ερευνητικό Αντικαρκινικό Κέντρο του Η.Β. συμπληρώνει ότι :

• Έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι η χρήση Η.Τ. θα οδηγήσει νεαρούς χρήστες στο κάπνισμα. Ωστόσο οι έρευνες στο Η.Β. δεν το επιβεβαιώνουν καθώς η τακτική χρήση Η.Τ. μεταξύ νεαρών μη καπνιστών κινείται σε αμελητέα επίπεδα (λιγότερο από 1%), ενώ τι συμβατικό κάπνισμα συνεχίζει να μειώνεται με ενθαρρυντικό ρυθμό. Χρειάζεται περεταίρω ανάλυση αυτών των συμπεριφορών, αλλά μέχρι τώρα τα στοιχεία που έχουμε δεν δείχνουν να συνδέουν άτμισμα και κάπνισμα στις μικρότερες ηλικίες.

Το PHE συστήνει σε καπνιστές και σχετικούς οργανισμούς να δράσουν με βάση τα νέα δεδομένα.

Product added to wishlist