ΗΠΑ: Αθώο το ηλεκτρονικό τσιγάρο

ΗΠΑ: Αθώο το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Μετά τους θανάτους που είχαν προέλθει από άτμισμα συγκεκριμένων προϊόντων, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ είχαν βάλει απαγόρευση στο σύνολο των προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου, μέχρι να επιβεβαιωθούν οι εξετάσεις και να πιστοποιηθεί η προέλευση του κινδύνου για τους καταναλωτές.

Όπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες, για την έξαρση σχεδόν 3.000 κρουσμάτων πνευμονοπάθειας ευθύνονται προϊόντα μαύρης αγοράς ηλεκτρονικών τσιγάρων με THC (Η-τρανς-Δ⁹-τετραϋδροκανναβινόλη ή, αλλιώς, Δ⁹-ΤHC είναι η ουσία που περιέχεται στα αποξηραμένα άνθη μαριχουάνας και το χασίς, προϊόντα του φυτού κάνναβη).

Επίσης, διαπιστώθηκε πως όσοι παρουσίασαν πρόβλημα από το άτμισμα, είχαν αγοράσει υγρά αναπλήρωσης από το διαδίκτυο ή το δρόμο και όχι από νόμιμα ελεγχόμενα καταστήματα.

Η έρευνα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, επιβεβαίωσε ότι το 82% των κρουσμάτων πνευμονοπάθειας εμφανίστηκαν σε ασθενείς που χρησιμοποίησαν προϊόντα THC. Μόνο το 14% δήλωσε ότι χρησιμοποίησε μόνο υγρά αναπλήρωσης με νικοτίνη. Και μάλιστα αυτό το ποσοστό αποδίδεται είτε στο ότι αρνήθηκαν να παραδεχτούν χρήση ελαίου μαριχουάνας είτε διότι αγνοούσαν τα συστατικά καθώς τα προμηθεύτηκαν από το δρόμο ή φίλους. Τώρα, το CDC διαχωρίζει τις μέχρι τώρα συχνά συνδεδεμένες μεταξύ τους επιδημίες του ατμίσματος στη νεολαία και της πνευμονικής νόσου που αποκαλούν EVALI.

Παρόλο που ακόμα αναφέρονται νέες περιπτώσεις, το CDC δηλώνει ότι η αύξηση επιβραδύνεται και οι υπάλληλοι της υγείας δεν συνιστούν πλέον στους τωρινούς και πρώην καπνιστές να αποφεύγουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αν και συνεχίζουν να τονίζουν ότι το άτμισμα δεν είναι ασφαλές για τους εφήβους και τα παιδιά.

Οι αρμόδιοι φορείς εξακολουθούν να παροτρύνουν τους καταναλωτές να αποφεύγουν τυχόν παράνομα ατμιστικά προϊόντα ή όσα προέρχονται από “ανεπίσημες πηγές” όπως πλανόδιους πωλητές, φίλους και οικογένεια που ισχυρίζονται ότι δεν έχει προστεθεί ούτε ίχνος οξικής βιταμίνης Ε στο σκεύασμα ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Πηγή: https://emea.gr

Product added to wishlist